Querelle-festivaali ja inklusiivisuuden mahdottomuus

Tämän vuoden elokuussa järjestetään ensimmäistä kertaa Querelle-festivaali. Tapahtuma on ilmeisesti suunnattu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille, ja sinne on saatu mukaan mm. Chelsea Manning.

Olen vajaan vuorokauden ajan käynyt keskustelua Querellen Twitter-tilin kanssa (viestinnästä vastasi aluksi tapahtuman promoottori Jaakko Parkkari, hänen tilalleen tuli Annu Kemppainen). Varsinainen keskustelu alkoi, kun kritisoin tapahtuman hintatasoa.

Keskustelu jatkui eilen illalla näin:

Näyttökuva 2018-03-06 kello 14.45.19

Kyseessä on siis seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu tapahtuma, joka ei kuitenkaan aidosti ole kohdeyleisönsä saavutettavissa. Esimerkiksi luokkaerot ja mielenterveysongelmat kohdistuvat suhteessa enemmän jo marginaalissa oleviin ihmisiin: seurauksena on eriasteista köyhyyttä ja syrjäytymistä, jotka vaikuttavat suoraan mm. yhteisön osallistumismahdollisuuksiin.

Viime vuosina Suomessa on käyty laajaa keskustelua nimellisesti LGBT-ihmisille tarkoitetuista tiloista, jotka eivät todellisuudessa ole inklusiivisia ja turvallisia. Hyvänä esimerkkinä viime kesäinen Herccu-keskustelu (siitä olen kirjoittanut aikanaan Twitter-ketjun, myös Tämän kylän homopoika bloggasi aiheesta aikanaan) ja Turku Pride -kalabaliikki, josta TKHP niinikään ansiokkaasti kirjoitti. Aiemmin myös helsinkiläinen gay night club dtm on ollut rasististen käytäntöjen takia pinnalla.

Näiden todellisuuksien valossa ei ole liikaa vaadittu, että meille järjestettäisiin joskus tiloja ja tapahtumia, jotka ovat oikeasti meitä, meitä kaikkia varten. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluu ihmisiä kaikista sosiaaliluokista kaikkialla maailmassa, mutta epätasa-arvoisen yhteiskunnan vuoksi meillä on myös erityistarpeita.  Näitä erityistarpeita ja risteävien sorron akselien vaikutuksia hälventämään tapahtumien ja tilojen tekijöihin tarvitaan LGBT-ihmisiä erilaisista asemista, sillä heillä on kokemusosaamista niiden teemojen kanssa toimimisesta.

Aidosti inklusiivinen tapahtumatuotanto kiinnittää huomiota sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden lisäksi esteellisyyttä ja turvattomuutta aiheuttaviin tekijöihin, kuten luokkaerojen, fyysisten vammojen ja sairauksien, rasismin, mielenterveyden ja yhteiskunnan seksuaalista ahdistelua normalisoivan kulttuurin tuomiin erityispiirteihin. Jos tapahtuman hinnat ovat saavuttamattoman korkeat, ohjelmaa vain yhdellä kielellä (ilman kuvailu-, käännös- tai viittomakielistä tulkkausta), syrjimättömyyttä ja koskemattomuutta ei ole eksplisiittisesti viestitty (esim. fyysinen koskemattomuus / seksuaalinen ahdistelu, rasistinen kielenkäyttö) ja tilaan pääsee ainoastaan kapeaa portaikkoa pitkin, jää väistämättä osa osallistujista pois. Nämä pois jäävät osallistujat eivät ole mikään yhteiskunnasta erillinen porukka, joka on tyytyväinen syrjäytyvään kohtaloonsa. Siellä on valtava massa ihmisiä, jotka kaipaavat inklusiivista tilaa ja tätä tarvetta halusin ja kaipasin Querellen täyttävän.

Näin ei kuitenkaan ole, vaan Querellen viestintälinja lähti ns. laukalle:

Näyttökuva 2018-03-06 kello 16.33.10Näyttökuva 2018-03-06 kello 16.33.01

Näyttökuva 2018-03-06 kello 15.05.13

Näistä kommenteista nousi melkoinen haloo, ja keskustelu jatkui niin monella eri taholla, että en taida edes olla tietoinen kaikista sen sivuhaaroista. Muutamia maininnan arvoisia ketjuja ja keskusteluja tässä, suosittelen lukemaan:

Querelle sai aiheellisesti viestinnästään runsaasti palautetta ja useiden ”anteeksi mielipahasta” -henkisten twiittien jälkeen he pyysivät myös minulta anteeksi. Tässä kohdassa olin jo itse luopunut osallistumishaaveestani, sillä en tahdo olla tuolla tavalla toimivien ihmisten tai tapahtuman kanssa missään tekemisissä.

Näyttökuva 2018-03-06 kello 16.36.04Näyttökuva 2018-03-06 kello 16.36.16

En ole vieläkään saanut vastausta siihen, aikooko tapahtuma muuttaa syrjiviä käytäntöjään. Todennäköisesti ei aio, vaikka tarjoaakin mahdollisuutta olla mukana ohjelman järjestämisessä. Hassua tässä on se, että aiemmin olisin kiljunut innosta päästessäni tekemään LGBT-tapahtumaa Helsinkiin ja se olisi myös tukenut työllistymissuunnitelmaani. Nyt en kuitenkaan voi sanoa seisovani koko tapahtuman takana, joten minun panostani ei kyseisessä tapahtumassa nähdä.

Pidän myös huolestuttavana, että myrskyn aiheuttanut Jaakko Parkkari sai viestitellä minulle yksityisesti vielä senkin jälkeen, kun tiedottajaa oli virallisesti vaihdettu. Kaiken kaikkiaan Querelle loi minulle erittäin turvattoman ja ahdistavan olon.

tl;dr: mikä mättää?

 • Tapahtuman hintataso on problemaattisen korkea eikä aidosti tavoita kohderyhmäänsä. Tapahtumien ja etenkin festivaalien järjestäminen ei tietenkään ole ilmaista, mutta tämä on silti oleellinen pointti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohdalla, sillä he kärsivät suhteessa enemmän luokka- ja tuloeroista. Mallia voi ottaa vaikkapa lukuisista vapaaehtois- ja talkoovoimin järjestetyistä tapahtumista.
 • Tapahtuman järjestäjillä ei ole kattavaa osaamista kohderyhmänsä asioista (tarkempaa listaa alla). Lisäksi tapahtuman viestinnästä (Twitter + verkkosivut) puuttuu kaikki maininnat ja viitteet intersektionaalisuudesta: esim. esteettömyystiedot ja turvallisen tilan periaatteet, jotka ovat jo aivan peruskauraa LGBT-skenelle järjestettävissä tapahtumissa. (Toki näitä tietoja kaipaisi ihan kaikkiin tapahtumiin.)
  Sorron akseleita on useita, ja hyvän tapahtumatuotannon periaatteena tulisi olla turvallisen ja inklusiivisen tilan takaaminen kaikille osallistujille. Tähän mennessä heitä on kritisoitu ainakin seuraavista aiheista:

  • Transihmisistä käytetään useammassa kohdassa epäasiallista kieltä tapahtuman verkkosivuilla.
  • Oman cishet-panoksen oikeutuksena pidetään sitä, että läheinen on LGBT. Valitettavasti läheisen vähemmistöasema ei tee kenestäkään kyseisen marginaaliryhmän asioiden asiantuntijaa.
  • Suoraa vittuilua työttömyydestä. Tämä on paitsi ableistista, myös elitististä. Yksikään työtön ei ole tilivelvollinen elämästään, valinnoistaan tai työttömyytensä syistä. Erityisen kusipäistä tämä on silloin, kun kyseessä on johonkin vähemmistöryhmään kuuluva henkilö.
  • Oman toiminnan puutteellinen reflektointi ja ehdollinen anteeksipyytäminen. Twiiteissä pahoiteltiin mielipahaa, eikä omaa toimintaa. Tästä käydään tasaisin väliajoin keskustelua, mutta sanotaan se nyt uudelleen: anteeksi pyydetään omaa toimintaa ja mukaan liitetään selvitys siitä, kuinka asiassa toimitaan nyt ja jatkossa.
  • Intersektionaalisen kritiikin leimaaminen trollaamiseksi. Tämä viestii sekä heikosta viestintäosaamisesta että oman feminismin valkoisuudesta. Intersektionaalisuus ei ole ylimääräinen vaatimus, sen pitäisi olla lähtökohta.
  • Viestinnässä uhriudutaan ja käytetään asiatonta kieltä: siellä puhutaan muun muassa omasta ”id*otismista” (ableistinen termi) ja ”l*nkkauksista”. Tässä on hyvä väli muistuttaa, että ly**kauksilla on äärimmäisen rasistinen historia, eikä tuollaisia termejä käytetä somessa tapahtuvasta kritiikistä.
  • Tapahtuman Twitter-tili on jakanut Stan Saanilan päivityksen. Tämä on sinänsä pieni juttu, mutta kertoo isoa kieltä: on ihan yleistä tietoa, että Saanila on järjestelmällisesti estänyt suuren joukon LGBT-aktivisteja ja feministejä Twitterissä. Hänen läsnäolonsa (somessa tai irl) ei missään nimessä ole turvallista tapahtuman kohderyhmää ajatellen.
  • Twitter-tilillä on ihasteltu myös Call Me By Your Name -elokuvaa. Tässäkin näkyy intersektionaalisuuden puute: homoteema ei ole automaattisesti OK, sillä kyseinen elokuva on saanut aiheellista kritiikkiä problemaattisen representaationsa takia.
 • Tapahtuma mainitsee verkkosivuillaan sekä Seta ry:n että Helsingin Juhlaviikot. Lisäksi ainakin Tasa-arvotiedon keskus (THL) on mainostanut tapahtumaa Twitter-tilillään. Helsingin Juhlaviikot ilmoitti tämän tekstin ilmestymisen jälkeen, että on lopettanut yhteistyön Querellen kanssa.
 • Setan puheenjohtaja Viima Lampinen kertoi Twitterissä, ettei Seta ole tapahtuman virallinen yhteistyökumppani. Seta ei ole julkisesti kommentoinut asiaa lainkaan. Tämä on kuitenkin oleellinen sivujuonne, sillä
  • Tapahtuma mainostaa alennuslippuja Setan jäsenille.
  • Seta on saanut useasti palautetta omista syrjivistä ja epäinklusiivisista käytännöistään mm. transihmisten kohteluun liittyen. Setalla ei siis nytkään ole kovin puhtoinen maine LGBT-aktivistien keskuudessa.

Mitä nyt?

 1. Tapahtuma on tämän päivän aikana saanut runsaasti hyvin sanoitettua palautetta, jonka pohjalta toimintaa voitaisiin kehittää. On epäselvää, aiotaanko tarjottua tietoa käyttää tapahtuman hyväksi. Osa esitetystä kritiikistä on kuitattavissa suoraan yhden henkilön (viestintää hoitanut tapahtuman promoottori Jaakko Parkkari) osaamattomuudella.
  Jätän jokaisen henkilökohtaiseksi kysymykseksi, haluaako mainostaa tapahtumaa tai osallistua siihen. Minä näen toiminnassa ja tapahtumatuotannossa niin paljon selvittämättömiä ongelmakohtia, että en tarjouksista huolimatta tahdo osallistua tapahtumaan edes ilmaiseksi. On eri asia tehdä epäammattimaisia virhearvioita tai inhimillisiä virheitä kuin järjestää tapahtuma, joka aktiivisesti toimii kohderyhmäänsä sortavilla tavoilla. Mikäli tilanne muuttuu olennaisen paljon, lupaan tietenkin harkita asiaa uudelleen.
 2. Tue niitä ihmisiä, joita väität tukevasi. Seuraa somessa, anna rahaa ja osallistu tapahtumiin, joiden taustavoimissa on intersektionaalista duunia tekeviä tahoja, ruohonjuuritason aktivismia tekeviä tyyppejä, LGBT-ääniä näkyväksi nostavia toimijoita.
 3. Transihmiset on meidän yhteiskunnassa todella huonossa asemassa. Sä voit olla tekemässä jotain heidän tilanteensa parantamiseksi esim. tukemalla Ko-fin kautta kahvikupposen hinnalla ihmisiä, joiden taloudellinen tilanne on tilapäisesti tai jatkuvasti heikko.
  Turvallisuussyistä tästä tekstistä on poistettu linkitys, jossa tällaisia tahoja oli linkattu. Voit löytää näitä tyyppejä esim. Twitteristä, Ko-fista, Patreonista tai vaikka kysymällä. On lukuisia tapoja olla tukena ja apuna, on itsestä kiinni paljonko haluaa tehdä duunia sen eteen.

Tämän tekstin kommenteissa saa ehdottaa lisää matalan kynnyksen tukemisen tapoja. Myös omia Ko-fi/Patreon/jne. -tilejä saa linkittää, mutta huomaathan, että saatat niin altistaa itsesi häirinnälle ja ahdistelulle (tätä blogia seurataan mm. Ylilaudalla).

Annoin tästä aiheesta puhelinhaastattelun Nyt.fille 7.3.2018, juttuun haastateltiin myös Jaakko Parkkaria. Voit lukea jutun täältä:
Queer-festivaali Querelle joutui myrskyyn, kun sen virallinen Twitter-tili lähti kierroksille – ”Olisi täytynyt pitää turpa kiinni”, sanoo järjestäjä


Olen hirmuisen turhautunut siihen, että tällaisissa näennäisenkään yksinkertaisissa asioissa LGBT-ihminen ei voi luottaa saavansa sensitiivistä kohtelua. Minä ja monet muut ovat käyttäneet tänään tuntikausia Querellen problemaattisuuden sanoittamiseen. Se on resursseja vievää tunnetyötä, josta me ei koskaan saada korvausta. Kaiken tämän jälkeenkin on todennäköistä, että vieläkään Suomeen ei saada tapahtumaa, joka ihan oikeasti palvelis LGBT-kansaa sen kaikessa monimuotoisuudessaan. Mieti tätä hetki: meille aivan tosissaan järjestää tapahtumia tyypit, joille intersektionaalisuus on trollaamista ja työttömyys häpeällistä. Me vilpittömästi haluttaisiin tukea meille tehtyjä tahoja ja tapahtumia, mutta ei pitäisi olla liikaa vaadittu, että toiminnassa oltaisiin perehtyneitä meidän asioihin. Mä olen niin niin väsynyt.

DXnNaNRXcAApPY6.jpg-large

Kiitos kuvasta Julmis. 😀


Huomautus: tämän keskustelun aikana ja erityisesti tämän tekstin julkaisun jälkeen monet meistä keskusteluun osallistuneista ovat saaneet häirintää ja ahdistelua osakseen. Tämä ei sinänsä ole yllättävää, mutta äärimmäisen raskasta. Osa keskusteluun osallistuneista on tämän takia hetkellisesti laittanut Twitter-tilinsä lukkoon, joten kaikki tähän tekstiin linkitetyt ja upotetut twiitit eivät välttämättä näy oikein.

Kuten aina, kommentit menevät moderoinnin kautta. Hyväksyn niitä sieltä sitä mukaa kun jaksan. Asiattomat huutelut jäävät luonnollisesti julkaisematta.

41 Replies to “Querelle-festivaali ja inklusiivisuuden mahdottomuus”

 1. Mä puolestani näin seksuaalivähemmistöön kuuluvana naisena toivoisin, että te loukkaantujat lopettaisitte puhumasta tällä tavalla ”yhteisöstä” ja viittaamalla seksuaalivähemmistöihin jonain köyhänä erityiskohtelua vaativana ryhmänä. Sä tässä tolkutat moneen kertaan kuinka tämä tapahtuma on kohdeyleisönsä saavuttamattomissa, aivan kuin se, että sattuu kuulumaan seksuaaliselta suuntautumiseltaan vähemmistöön, olisi jokin taakka tai vamma, joka ajaa köyhyyteen. Oikeesti Suomen kaltaisessa tasa-arvoisessa maassa tuo on ihan puhtaasti kysymys siitä, haluatko itse ruveta uhriksi vai et, mitään hirveitä kamalia sortorakenteita jotka syöksisivät sut köyhyyteen ei ole olemassakaan. En epäile hetkeäkään etteivätkö liput olisi sulle liian kalliit, mutta ihan turhaan teet siitä kysymyksen jostain kuvitellusta sorrosta, kun kyse on ilmeisesti siitä, että satut olemaan työtön. Hävettää kertoo kuuluvansa seksuaalivähemmistöön kun koko sateenkaariliike on mennyt tähän uhriolympialaisten pelaamiseen. Joten voitko lopettaa tuon ”yhteisölle saavuttamaton” -paskan jauhamisen kun tarkoitat ilmeisesti seksuaalivähemmistöjä. Siitä saa kuvan, että seksuaalivähemmistöt olisivat jokin erityisryhmä joka ei kykene elämään normaalia elämää… Lopeta tällainen joukon edustaminen. Sä edustat tasan tarkkaan itseäsi. En tiedä, mitkä syyt sun työttömyyden taustalla on, onko mielenterveysongelmaa, osaamisen puutetta vai ihan vaan sitä että työtilanne on huono, mut sen voin vannoa että sun seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli ei ole siihen syynä.

  Lisäksi sun tulkinnat ovat aivan harhaisia. Mielestäni Jaakon työtarjous oli sulle erittäin reilu ja vilpittömästi hän olisi halunnut ottaa senkin näkökulman huomioon. Siis sä sait työtarjouksen ja syyttelit tarjoajaa passiivis-aggressiivisuudesta! Noin ei vaan toimita, tässä on myös sun maineesta kyse!

  Mä seksuaalivähemmistöön kuuluvana naisena täten irtisanoudun näistä intersektionaalisten feministien sekoiluista. Seksuaalinen suuntautuminen ei todellakaan tarkoita, että olisi jokin erityiskohtelua tarvitseva köyhyyteen tuomittu ressukka… Kyllä se lähtee ihan itsestä. Hanki duuni. Jos et pysty, laita pää kuntoon. Älä älämöi somessa tähän tyyliin…

  Mua kans kiinnostaa, että pyhällä hengelläkö se Chelsea pitäisi kustantaa tänne jos kerta lipuista ei saa rahaa pyytää?

  Mut peace, todella toivon että sä ja nää muut twitter-riekkujat teette saman kuin me asiamme kuntoon saaneet lgbt-ihmiset eli lopetatte sen uhriutumisen ja alatte korjata itteenne ja elämäänne että jatkossa olis sit varaa lippuihin jos jonnekin tahtoo.

  Tykkää

  1. Kirjotin tän tekstin LGBT-yhteisön näkökulmasta nimenomaan siksi, koska tän tapahtuman saavutettavuus *ei ole mulle henkilökohtaisesti ongelma*, tämä siis työttömyydestäni huolimatta. Mä sanoin julkisesti vielä tänä aamuna, että olen valmis maksamaan tuosta (olin itse asiassa ostamassa koko viikonlopun lippua ko. tapahtumaan). En oo millään lailla tilivelvollinen mun raha- tai työasioista kenellekään eikä ne liity tähän keskusteluun mitenkään, siksi en niitä tässä tekstissä nostanut esille. Ja mitä Parkkarin työtarjoukseen tulee, mähän nimenomaan kieltäydyin siitä mm. mun oman mainekuvan takia.

   Puhut siitä, kuinka intersektionaalisilla feministeillä on käynnissä uhriolympialaiset ja sorron rakenteita ei ole olemassakaan. En valitettavasti jaksa pitää sulle luentoa aiheesta, mutta voit halutessas tutustua vaikka rakenteellisen köyhyyden käsitteeseen ja taustoihin. Mahdollisuuksien epätasa-arvo on olemassa, vaikka se tuntuiskin susta uskomattomalta tai ärsyttävältä. Köyhyydestä ei nousta sillä, että ”otetaan niskasta kiinni” ja ”laitetaan pää kuntoon” ja ”mennään töihin”, nää on hurjan paljon monimutkaisempia ilmiöitä. Ja kuten sanottua: mun henkilökohtainen työ- tai rahatilanne ei liity tähän mitenkään.

   On jokseenkin surullista, että sä kommentoit pitkää, intersektionaaliseen työhön keskittyvää postausta tarttumalla mun henkilökohtaisiin asioihin. Sun kommentissa on hyvin tuotu ilmi sitä asenneilmapiiriä, jonka takia esim. Pride-tapahtumien inklusiivisuudessa on puutteita ja työttömistä puhutaan niin rumasti. Tässä tekstissä olis ollut tosi paljon parempia aiheita, joista keskustella, mutta sä oikeasti päätit käyttää tän puheenvuoron mun haukkumiseen.

   Lisäksi puhut koko ajan seksuaalivähemmistöistä. Haluaisin muistuttaa, että tässä koko keississä kohderyhmänä on myös sukupuolivähemmistöt. Missään kohdassa ei myöskään ole sanottu, että yhtään rahaa ei saisi tehdä tai pyytää. Suurempana ongelmana tässä on tuo LGBT- ja viestintäosaamisen puute. Tapahtuman saavutettavuutta voi parantaa useilla keinoilla ja silti tehdä voittoa, maksaa palkkoja ja esiintymiskustannuksia.

   Liked by 1 henkilö

   1. Ei näytä kovinkaan ylitse ampuvalta omaan silmään, kun seuraa vähänkään twitterissä käytyä sanasotaa. Kaikki ovat vaatimassa tapahtumasta omanlaistaan, kun taas järjestäjät tahtovat sille laatua. Laatua saadaan uudelle tapahtumalle kalliilla hinnalla nytten, koska kuka lähtisi sponsoroimaan tuntematonta tapahtumaa isoilla rahasummille vielä, kun ei tiedä edes, että tuleeko siitä suosittu?

    Tästä sitten uhriutumiset, että ”ei ole varaa” vaikka jokainen suomalainen saa sen verran rahaa valtion pussista, että varmasti löytää rahat tuohon tapahtumaan. Jos ei riitä rahat niin yksi vaihtoehto on olla pois tapahtumasta, mutta ei siitä tarvi siltikään rueta nillitämään järjestäjille ja huutelemaan syrjimistä tjsp.

    Tykkää

   2. Älä oikeesti jaksa, jokainen suomalainen *ei nimenomaan elä* niillä muka loputtomilla rahavirroilla, joita valtion kassasta oletettavasti vyöryy. Siitähän tässä koko ajan on ollut kyse: rakenteellinen köyhyys on aito, tutkittu ongelma, eikä sen olemassaolo häviä sillä, että jotkut itsepäisesti kieltäytyy uskomasta siihen.

    Se taas ei ole mikään ratkaisu, että köyhät jää vaan ikuisiksi ajoiksi kotiin, tuohan on ihan helvetin epäinhimillinen idea. Tässä keskustelussa sitä paitsi on puhuttu siitä, että porukka HALUAIS mennä kyseiseen tapahtumaan, mutta ei koe sitä saavutettavaks tai edes turvalliseksi.

    En tiedä mitä keskusteluja sä oot seurannut, mutta mä oon nähnyt tällasta: tapahtumalle on annettu aiheellisesti palautetta, kritiikkiä ja konkreettisia kehitysehdotuksia. Eli siis tapahtuman on tahdottu olevan laadukkaampi. Nää näkemykset on olleet melko yhteneviä, joskin painotuksissa on vähän eroja. Eli näyttää mun silmään siltä, ettei mikään osa sun kommentista pidä paikkaansa.

    Tykkää

   3. Valtion sosiaaliturva on määritetty tukemaan perustarpeet kansalaisille, joten kyllä tästä tuesta tulisi riittää perustarpeet ja hiukka päälle, jos osaa yhtään rahojaan oikein sijoittaa. Rakenteellinen köyhyys katoaa sinäänsä Suomen sisällä, kun jokaiselle on turvattu se tietty tulo sosiaaliturvan kautta, mutta rahojen käyttö jää tietenkin saajan omalle vastuulle.

    Ei ketään tietääkseni ole pakotettu jäämään kotiin, mutta jos ei tahdo antaa rahaa tapahtumalle tai ei ole varaa siihen, niin ei siitä siltikään tarvi herneitä vetää sieraimiin. Tämmöiset tapahtumat ovat kalliita järjestää nykypäivänä ja vieläpä uutena ja laatuun tähtäävänä tapahtumana se on kallis ymmärrettävistä syistä. Yleensäkin tämmöiset tapahtumat ovat myös hyvin turvallisia, koska siellähän on paljon saman henkisiä ihmisiä paikanpäällä, jotka ovat varmasti enemmän seuranneet esimerkiksi #metoo -kampanjaa, joten olettaisi turvallisuuden olevan taattu sekä turvallisuuspalvelun, että muiden osallistujien valppauden kautta. Tietty turvallisuusasioita ei tule laittaa vain osallistujien piikkiin ja sen takia onkin sitten turvallisuuspalvelulta henkilöstöä paikalla.

    Aiheellista palautetta en mene allekirjoittamaan kenenkään osallistujan puitteilta. Querellen henkilöstön kirjoitus twitterissä oli ala-arvoista, mutta samaa tuli myös ”kritisoijien” puolelta. Näinhän se loppupeleissä on, että me voimme jokainen vain olla vastuussa siitä omasta itsestämme ja omista teoista, eikä me voida sille paljoa muuta.

    Tykkää

   4. Nyt mun täytyy Kirsi sanoa sulle, että tää ei oo se foorumi, jossa tätä keskustelua ruvetaan käymään. Valtion tarjoama sosiaaliturva ei ole riittävä, siitä käydään jatkuvaa keskustelua ja sitä tutkitaan Suomessa pitkilläkin aikaväleillä. Mulla ei ole ollenkaan voimia ruveta perustelemaan tätä asiaa sulle, koska rakenteellisen köyhyyden olemassaolo ilmiönä ei ole se asia, josta tässä nyt keskustellaan.

    Turvallisuudesta puhuttaessa kyse ei ole ainoastaan fyysisestä turvallisuudesta. Turvallisuudella tarkotetaan myös sitä, että tapahtuman tila (somessa ja irl) on sensitiivinen, eksplisiittisesti syrjinnän ja ahdistelun kieltävä, aktiivisen antirasistinen ja niin edelleen. Nää ei yksinkertaisesti toteudu Querellen kohdalla tällä hetkellä.

    Kritisoijien pointtien tärkeydestä ynnä muusta voi olla eri mieltä, mutta tätä palautekeskustelua ei voi kyllä kuuna päivänä verrata Parkkarin käytökseen tai ylipäätään Querellen viestintään. On valovuosien verran eri asia olla ton kokoluokan tapahtuman promoottori-tiedottajan valta-asemassa ja sieltä käsin pilkata mm. vähemmistöön kuuluvan henkilön työttömyyttä kuin täysin aiheellisesti kritisoida tämän promoottori-tiedottajan toimintaa ja antaa siitä palautetta. Se, että palautetta on tullut paljon, kertoo lähinnä mokan laajuudesta ja tapahtuman tärkeydestä. Jos tässä olis lähdetty oikeasti masinoimaan jotain henkilökohtasten tietojen kaivelua ja vaikka lähetetty porukalla uhkausviestejä Parkkarille, voitais sanoa, että myös kritisoijat on toimineet asiattomasti. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut, ei lähimainkaan. Mä en ole missään nähnyt, että Parkkarin henkilönä olis tartuttu, häntä ois haukuttu tai hänen historiaa ois ruvettu kaivelemaan enempää kun on hänen aseman/työn kannalta oleellista. Sen sijaan tän tekstinkin kommenteissa tehdään tuota kaikkea mulle jatkuvasti, pahimpia en ole edes julkaissut. Tässä on nyt tosi oleellista hahmottaa, mistä positiosta tässä itse kukin puhuu.

    Liked by 1 henkilö

 2. Querelle -festivaalin ohjelmatarjonta tähtää selvästi laatuun. Kiinnostavana yhdistelmänä viihdettä, taidetta ja politiikka se näyttäytyy minulle positiivisena, erilaisena tulokkaana monien jo olemassa olevien lgbti-tapahtumien joukossa.

  Tapahtuman tuottaa yksityiset henkilöt, takana lienee firma, jonka kautta tapahtuma kykenee hoitamaan rahaliikenteen kaikkien sääntöjen mukaan. Tällaisen tapahtuman organisointi vaatii paljon kokemusta, osaamista, kontakteja ja rahoitusta, ts. täytyy olla alan ammattilainen. Ammattilaiset elävät työllään, eli palkkaakin täytyy saada.
  Ison, osin hyvinkin nimekkään ammattimaisen esiintyjäkaartin ostaminen maksaa myös maltaita. Matkat, majoitukset, esiintymispalkkiot, työntekijöiden palkat, markkinointi, markkinoinnin suunnittelu, grafiikat, nettisivut, tilavuokrat…. kaikki maksaa.
  Lipun hinta on hinta palvelusta, joka takaa edellä mainituille ammatinharjoittajille korvauksen työstään. Heidän työ ei ole ihmisoikeustarjottimella ilmaiseksi kaikkien nautittavissa.

  Querelle-festivaali teki virheen pistäessään tiedottajaksi promoottori Jaakko Parkkarin, joka lehtitietojen mukaan on tapahtuman perustaja ja on varmasti tunteella ideoinut ja rakentanut tapahtumaa. Tiedottajan ei koskaan pitäisi olla se, jolle tapahtuma on eniten sydämen asia. Tunteella koko osaamisensa peliin laittanut harvoin pystyy ottamaan vastaan arvostelua tai työnsä vähättelyä kylmäpäisesti. Siksi Parkkarikin pahastui ja hermostui, uskon. Tiedottaja ei saisi hermostua.

  Se, että Parkkari ei osannut käyttää ”oikeita” termejä tai hermostui, ei silti muuta Querelle-tapahtumaa minun silmissäni.

  Korkean tason lgbti-tapahtumille on tilaa. Itseasiassa toivotan eri tasoiset lgbti-tapahtumat todella tervetulleiksi, koska me seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat ihmiset, ja asiasta kiinnostuneet emme todellakaan ole mikään homogeeninen ryhmä.

  Joskus intersektionaaliset feministitja genderaktivistit ajavat asioitansa niin voimakkaasti, äänekkäästi ja agressiivisesti, että tuntuu kuin yrittäisin selvitä vastavakoojana KGB:n sisäpiirissä. (Tämä on täysin subjektiivinen, kokemukseen perustuva mielipide)

  Elina Sorsa vihjaa aika suoraan, että lgbti-ihmiset ovat useammin köyhempiä, sairaampia ihmisiä kuin keskivertokansalaiset. Minun kokemukseni on, että olemme ihan tavallisia, samanlaisella hajonnalla siunattuja ihmisiä kuin muutkin, kiitos suomalaisen tasa-arvon. Ehkä intersektionaalista feminismiä kannattavat lgbti-ihmiset ovat oma tällainen Sorsan kuvailema vähemmistö? Ehkä kirjainsarjan, jota Sorsa käyttää tulisi olla IFlgbti-yhteisö?

  ”Näiden todellisuuksien valossa ei ole liikaa vaadittu, että meille järjestettäisiin joskus tiloja ja tapahtumia”
  Elina Sorsa vaatii tiloja ja tapahtumia omalle ryhmälleen. Ihan parasta on se, ettei kukaan estä ketään järjestämästä tällaisia tapahtumia/tiloja ko. ryhmälle. Siitä vaan, antaa mennä. Eniten intersektionaalisessa feminismissä häiritsee minua se vaatimus siitä, että muiden pitäisi siivota oma kämppänsä, jotta feministi voi lompsia kengät jalassa sisään.

  Itse kuulun juurikin Querelle-festivaalin kohderyhmään. Kiinnostunut keskustelusta, viihteestä ja taiteesta. Kiinnostunut kuulemaan ja pohtimaan erilaisia mielipiteitä ja näkökulmia. Enkä ole yksin.

  Nostan hattua Querelle-festivaalin työryhmälle. Ovathan he saaneet uuden kategorian lgbti-tapahtuman hyvälle alulle. Ohjelma näyttää todella mielenkiintoiselta ja monipuoliselta.
  Tiedottajan valinta oli karu virhe mutta sitä on jo pyydetty anteeksi ja uusi tiedottaja on kehissä.

  Aion ostaa lipun. Querelle-festarin tiimi ansaitsee palkkansa.

  Tykkää

  1. Moikka Saarni, kiitos hyvästä kommentista. Kiva kuulla, että tapahtuma tuntuu sulle sopivalta, toivottavasti saat siitä ihanan kokemuksen. En kuitenkaan pidä kestävänä positiona tuota ”tee itte jos ei kelpaa”. Kyllä mulla ja meillä kaikilla kohderyhmään kuuluvilla pitää olla oikeus antaa palautetta ja kritiikkiäkin meille suunnatusta toiminnasta. Tän keskustelun aikana on annettu valtavan paljon arvokasta, käyttökelpoista palautetta, jonka avulla Querelle voisi tehdä muutoksia inklusiivisempaan suuntaan. Ja kuten olen useammassa yhteydessä todennut: tapahtumasta on täysin mahdollista tehdä saavutettavampi niin, että järjestäjät ja ohjelman pitäjät saavat asianmukaisen palkkion. Nämä eivät sulje toisiaan pois.

   ”Elina Sorsa vihjaa aika suoraan, että lgbti-ihmiset ovat useammin köyhempiä, sairaampia ihmisiä kuin keskivertokansalaiset.”
   En edes vihjaa, vaan sanon ihan suoraan noin. Tuo on FAKTA, siis globaalisti tunnistettu ja tutkittu asia. Sen ääneen sanominen ei tarkota sitä, että LGBT-ihmiset olis jollain lailla huonompia, vaan ainoastaan sitä, että monen sortoakselin risteymässä vaikeudet kasaantuvat ja se pitää huomioida. Suomalainenkaan tasa-arvo ei ole valmis.

   Tykkää

   1. ”En kuitenkaan pidä kestävänä positiona tuota ”tee itte jos ei kelpaa”.” Tästä tulee mieleen Warhorse Studiosin Daniel Vavran sanoma siitä, että aina ollaan kitisemässä siitä, kun valkoiset tekevät jotakin omaa hommaansa ja sitten ”vähemmistö” tulee ja rupeaa valittamaan, ettei siinä ole tarpeeksi tietyn värisiä ihmisiä. Varva tähän vastasi, että jos et tykkää niin tee oma. Sinäänsä hyvin sanottu, koska tällein jokainen voi tehdä omanlaisensa tuotteen josta tykkää. Markkinat päättäköön sitten, että kumpi tuote on parempi.

    Tykkää

   2. Toistan uudelleen: tuo ei ole kestävä positio. Tässä kritiikkiä on annettu nimenomaan yhteisön sisältä tapahtumalle, jonka pitäis olla tämän yhteisön asia ja tälle yhteisölle rakennettu. Ei kaikki tän kritiikin antajat ole tai voi olla mitään kulttuuri- tai tapahtumatuottajia, vaan heillä pitää ja onkin vapaus kritisoida sitä, millasta representaatiota näissä tapahtumissa on koska *se asia koskee heitä*. Jos siis esim. tän kokosen tapahtuman sivuilla käytetään transfobista kieltä, se osaltaan vahvistaa sellasta ilmapiiriä ja toimintamalleja, jossa sellanen kielenkäyttö on OK ja tästä kärsivät transihmiset kaikkialla Suomessa, sekä henkilökohtasesti että rakenteellisesti. Ei oo ollenkaan yhdentekevää, miten valtaa käytetään.

    Tykkää

   3. ”Toistan uudelleen: tuo ei ole kestävä positio.” Saisiko perusteluita sille, että miten tämä ei ole kestävä positio? Jotenkin vaikuttaa vaan laiskalta ajatella, että ei ole kestävä positio, kun jokaisella kuitenkin on mahdollisuus tuottaa tämmöisiä tapahtumia jos tahtoo. Se näkyy sitten hinnassa tottakai, jos joku lähtee yksin tämmöistä hommaa väsäämään, mutta siltikin se on mahdollista.

    Mikä on tämä ”yhteisö” josta puhutaan aina? Tietääkseni tässäkin kommenttiosiossa on ollut monia tämän ”yhteisön” jäseniä, jotka ovat olleet eri mieltä teidän kanssa tästä hommasta ja jotku aika räikeästikin. Nyt sitten kiinostaa, että kenen sanalla on eniten painoa tässä yhteisössä ja kuka antaa kenellekkin tittelin siitä, että ”tämä henkilö puhuu tämän yhteisön puolesta”, koska oikeasti jokainen voi vain puhua omasta itsestään ja vain itsestään, koska ei me voida edustaa itsenäisinä yksiköinä kokonaista yhteisöä ja sen arvoperustaa. Tottakai sitä voi yrittää, mutta odotappas vain sieltä yhteisöstä joku sanoo sitten, että minä en allekirjoita tuota sinun sanomaasi.

    Tahtoisin tässä antaa itse puheenvuoron transihmisille, että miten he ovat kokeneet tämän asian nytten Querellen twitter sanasodan tiimoilta, enkä menisi itse sanomaan, että onko tämä OK vai ei. En edusta tätä ryhmää ja vaikka edustaisinkin niin yksittäisenä yksikkönä voin vain edustaa itseäni, enkä koko yhteisön arvopohjaa.

    Tykkää

   4. En pidä oleellisena perustella tuota enää, oon nyt useammassa kommentissa avannut asiaa jo.

    Yhteisö, johon täällä viitataan, on luonnollisesti LGBT-yhteisö. Sen ajattelin olevan kontekstin kautta selvää. Yhteisön sisällä oleviin näkemyseroihin voi olla hankala suhtautua, mutta sen ei tarvitse olla mitenkään erityisen monimutkaista. Mun kohdalle on tullut lähinnä yksittäisiä LGBT-ihmisiä, jotka perustelee eriävää mielipidetään omaan elämäänsä tai kokemuksiinsa perustuen. On hyvä muistaa, että vaikka yksittäiset kokemukset on tärkeitä ja niitä tulee kuulla, niistä ei voi vetää yhteiskunnan tasolle laajennettavia kuvauksia.

    Mä olen perustanut kaikki tässä tekstissä esittämäni asiat vähintään näihin kolmeen:
    – Mun henkilökohtainen näkemys, kokemus ja arvio asioista. Olen osa kohderyhmää, joten mun kokemuksella on jonkinlaista painoarvoa (joskaan sillä ei voi poisselittää esim. minua heikommassa asemassa olevien kokemuksen todellisuutta).
    – Twitterissä LGBT-aktivistien ja -yhteisön keskuudessa levinnyt keskustelu, siinä esitetyt arviot ja näkemykset tilanteesta. Tätä kirjoitusta varten olen lukenut lukuisia tästä aiheesta lähteneitä keskusteluita, puhunut vielä henkilökohtaisesti useamman LGBT-ihmisen kanssa tästä ja kerännyt näistä keskusteluista nousseet asiat ylös.
    – Vuosien lukemisella hankittu perehtyminen intersektionaalisen feminismin teoriaan, jossa siis tutkitaan mm. sorron rakenteellisia muotoja ja eri sorron akselien vaikutuksia. Eli siis sitä, miten rakenteellinen rasismi, luokkaerot ja rakenteellinen köyhyys, sukupuoli, vammaisuus ja muut yksilön ominaisuudet ja elämäntilanne vaikuttaa ihmisen valtaan ja positioon yhteiskunnassa. Tähän liittyy vielä olennaisesti se, että seuraan aktivistiskenen keskusteluja aktiivisesti useammassa kanavassa useammalla kielellä ja olen tehnyt sitä jo useamman vuoden ajan.

    Kun siis kritisoin esim. tuota hintatasoa, perustan sen oman kokemukseni lisäksi siihen, mitä yhteisössä ylipäätään on sanottu aiempien vuosien aikana saman aiheen ja nyt tämän keskustelun tiimoilta. Tätä peilaan myös sitä vasten, mitä Suomessa ja maailmalla on sanottu ja tutkittu aiheeseen liittyen: tässä oleellista on juuri rakenteellinen köyhyys ja luokkaerot ja niiden suhteessa suurempi vaikutus LGBT-väestöön.

    Tämän kaiken takia on jotenkin erityisen väsyttävää, kun tätä freimataan mun omaksi valitusorgiaksi, kun tämä nimenomainen ongelma ei edes koske mua ja oon nimenomaan kirjottanut tän tekstin yleisesti yhteisön näkökulmasta. Jos joku ei usko esim. rakenteellisen köyhyyden todistettuun olemassaoloon, se ei tee tästä perustellusta kritiikistä epävalidia.

    Viimeiseksi: mä annoin puheenvuoron transihmisille. Suurin osa näistä pointeista on tullut nimenomaan Twitterin sukupuolivähemmistöaktivisteilta, joista monet on olleet myös aktiivisia tämän keskustelun aikana. Nää on myös asioita, joista transaktivistit *ympäri maailmaa* puhuu ihan jatkuvasti. En tiedä miten monella tavalla voin tän selittää, mutta yritän vielä kerran: nämä ei ole mun omia keksintöjä, vaan teemoja joista keskustellaan ihan jatkuvasti ympäri maailman, somessa ja muualla.
    Koska tää on muhun henkilöitynyt keskustelu (Parkkari kohdisti solvauksena nimenomaan muhun henkilönä), pidin tätä verkkosivua sopivana alustana tekstin julkaisuun. Jos tässä olis ollut kyse ainoastaan transihmisistä, julkaisualustaa ja kirjoittajaa olis totta kai pitänyt harkita eri tavalla.

    Tykkää

 3. Mulle jäi nyt epäselväksi, että millä oikeudella ihminen kritisoi tapahtumaa, josta ei edes viitsi maksaa? Tapahtuma tehdään maksaville asiakkaille, ja vain heidän mielipiteillään on silloin merkitystä. Jos joku on sitä mieltä, että kaupunkiin tarvitaan tapahtuma X ja sen lipun hinnan tulee olla Y, siitä vaan omalla työllä tuottamaan mieleisesi tapahtuma ja ratkaisemaan ansaintalogiikka. Työttömällähän pitäisi nimenomaan aikaa olla.

  Kuului mihin ihmisryhmään tahansa, silmissäni tuo on vain itsekästä vinkumista. Sekin on törkeää, että laajentaa oman vinkunan koko yhteisön ääneksi. Sinä, kirjoittaja, olet yksi ihminen. Et mikään ”me”.

  Onneksi Querelle on nyt siis siltä osin safe space, ettei siellä tarvitse pelätä törmääväänsä itsekkäisiin tampioihin, jotka polkevat voitonriemuisina muita alas buustatakseen omaa egoaan.

  Tykkää

  1. Jäikö sulta vahingossa lukematta se kohta, jossa kerroin haluavani osallistua tähän tapahtumaan? Että kaipaan näitä juttuja Suomeen ihan tosi paljon ja olisin paitsi halukas, myös kykeneväinen maksamaan siitä? Mähän esitän kritiikkiä nimenomaan siitä positiosta, että olen osallistumishaluinen osa kohderyhmää, mutta näen tapahtumassa yhteisön kannalta ongelmallisia juttuja. Täällä jo toisessa kommentissa sivusin tätä samaa asiaa, kopioin sanani tähän:

   ”En kuitenkaan pidä kestävänä positiona tuota ’tee itte jos ei kelpaa’. Kyllä mulla ja meillä kaikilla kohderyhmään kuuluvilla pitää olla oikeus antaa palautetta ja kritiikkiäkin meille suunnatusta toiminnasta. Tän keskustelun aikana on annettu valtavan paljon arvokasta, käyttökelpoista palautetta, jonka avulla Querelle voisi tehdä muutoksia inklusiivisempaan suuntaan. Ja kuten olen useammassa yhteydessä todennut: tapahtumasta on täysin mahdollista tehdä saavutettavampi niin, että järjestäjät ja ohjelman pitäjät saavat asianmukaisen palkkion. Nämä eivät sulje toisiaan pois.”

   Olen täällä kommenteissa sanonut tämänkin jo, mutta kerrataan: mä puhun yhteisön näkökulmasta ensisijaisesti siksi, että *tämä hintataso ei ole mulle henkilökohtaisesti ongelma*. Tätä on todella turha yrittää freimata mun egotrippailuksi tai mun henkilökohtaisen vitutuksen purkamiseksi, koska siitähän ei ole kyse: tää keskustelu laajeni näin paljon nimenomaan siksi, että monet tähän yhteisöön kuuluvista koki nää samat asiat aiheellisiksi. Tää ei ole mun oma ärsytyslista, vaan näissä keskusteluissa yhdessä syntynyt kasa kehittämiskohteita.

   On tosi surullista, että sun omalla LGBT-statuksella ajattelet voivasi kumota tän koko ison keskustelun ja samalla myös puhua aika kyseenalaiseen sävyyn turvallisista tiloista. Tässä puhutaan hurjan isoista rakenteellisista seikoista, ja myös sun panosta tarvittais tän kulttuurin muuttamiseen. Sen sijaan sä ihan itse olet valinnut tulla tänne puhumaan noin alentavalla ja jopa halventavalla tavalla. Jos tosiaan käy niin, että Querellen väki koostuu sun kaltasista ihmisistä, se on entistä turvattomampi tila marginalisoiduimmille ihmisille.

   Tykkää

 4. ”Mallia voi ottaa vaikkapa lukuisista vapaaehtois- ja talkoovoimin järjestetyistä tapahtumista.”

  Olisiko sinulla antaa esimerkkiä tällaista tapahtumista?

  Tykkää

  1. Moikka, kiva kun kysyit. Esimerkiks monet conit, mielenosotukset ja pienemmän luokan festarit ja messut on esimerkkejä tapahtumista, joiden järjestelyistä vois ottaa mallia. Niissä on pienten resurssien takia jouduttu optimoimaan toimintamalleja, ja niiden pohjalta vois kehittää myös isompiin projekteihin suuntaviivoja.
   Lisäks nostasin esimerkkinä viime vuoden Turku Priden, jonka tuottaja Panda Eriksson eilen hyvin huomautti, että hekin sai tuotua mm. Sophie Labellen ja Alok Vaid-Menonin Suomeen pienillä hinnoilla: toinen tapahtuma oli ilmainen, toisen hinnat lähtivät viidestä eurosta. Turku Pride ei mm. kokoluokaltaan tietysti ole suoraan Querelleen verrattavissa, mutta kuten sanoin: toimintamalleista voi silti löytää ideoita kehittämiseen.

   Myös isommissa tapahtumissa, jossa rahaa liikkuu enemmän, on tehty toimenpiteitä inklusiivisuuden ja saavutettavuuden maksimoimiseks. Oon tästä sanonut muuallakin, mutta kerrotaan nyt vielä: esim. monet queerfeministiset tapahtumat tarjoaa normihintaisten lippujen lisäksi ns. vapaahintasia lippuja, jotka on tarkotettu vähävarasille. Niistä saa maksaa omantunnon/maksukyvyn mukaan ja ne joilla on varaa maksaa koko hinta ostavat tietysti sellaisen lipun. Samankaltainen systeemi vois Querellen kohdalla toimia aivan hyvin.

   Mä en ole rahotuksen asiantuntija, mutta kaiken tiedon valossa Querellen kohdalla on ainoastaan arvovalintakysymys, tehdäänkö tapahtumasta saavutettava vai ei.

   Tykkää

 5. Tilannetta on ollut äärimmäisen surullista seurata. Jo heteron perustajajäsenen liberaali queer-nimityksen käyttö tuntuu minusta itsestäni hälyttävältä tapahtuman kohderyhmään kuuluvana. Vaikka toki epäilykseni siitä, tahdotaanko minunkaltaiseni ihmisen lainkaan osallistuvan festariin, ovat tämän koko some-dialogin myötä heränneet. Mikä arvo on cis-heteromiehen tekemällä työllä LGBT-yhteisön hyväksi, jollei hän ole valmis kohtaamaan sitä, että hän tarvitsee yhteisön jäsenten tietotaitoa eikä hänen ymmärryksensä kohtaamistamme haasteista ole täydellinen? Entä miten hän oikeuttaa sen, ettei ole tehnyt vaadittavaa tutkimustyötä sekä yhteistyötä jo ennen tapahtuman julkistamista?

  Liked by 1 henkilö

 6. Multa ei löydy samanlaisia kirjotustaitoja kuin monilta muilta tähän kommentoineista, mutta haluaisin silti sanoa miten pettynyt olen Elina sun käytökseen tässä asiassa. Myönnettäköön että osa viesteistä oli vastapuolelta asiattomia, mutta jatkuva asioista valittaminen ei auta kenenkään asioita. Jossain kommentissa mainitsit että miten Turku pridessa tai muissa tapahtumissa on selvitty hyvin alhaisilla lippujenhinnoilla niin eikö ole ihan luonnollista myös tarjota kalliimpaakin tapahtumaa? Varmasti tuollekkin on osallistujansa eikä kaikki sukupuoli- seksuaalivähemmistöt ole suinkaan työttömiä tai köyhiä, ja olet maininnut itsekkin että olet käynyt kolme kertaa vuoden sisällä Harry Stylesin konsertissa, kuinka paljon ne liput maksoivat? Välillä oikein suututtaa miten pienistä asioista tehdään isoja juttuja vaikka toiset yrittävät saada tälle yhteisölle näkyvyyttä ja kuuluvuutta, jos kaikki asiat eivät mene 100% oikein pitää siitä laittaa palautetta, mutta se että tartutaan siihen että valkoinen cis-mies tekemässä jotain olisi muka jotenkin huonoa tai vähempiarvoista. Ymmärrän miten tuollainen syyttely ja valittaminen suoraan sanottuna hieman turhasta saa toisen provosoitumaan ja väsymään, olisiko muka parempi ettei tälläistä järjestettäisi ollenkaan??

  Tykkää

  1. Moikka. Kurja kuulla, että mun käytös on sulle noin kauhea asia. Jatkuvaa valitustahan tässä ei ole ollut, vaan laajaa ja asiallista keskustelua ja kritiikkiä tän tapahtuman toimintamallien ympärillä. On vähän eri asia tarttua konkreettisiin kehityskohteisiin kun valittaa *ihan kaikesta*. Myös Nyt.fille antamassani haastattelussa sanoin, että tässä on paljon hyviä juttuja, jotka nyt jää tän huonon toiminnan alle. Tässä ei olla myöskään vaadittu täydellistä suorittamista, van nimenomaan annettu konkreettisia ehdotuksia, miten toimintaa voitaisiin parantaa. Paljon asiattomampaa olis ollut huutaa ja vittuilla ja käskeä järjestäjien keksimään ite, miten tilanne korjataan. Nyt niin ei tehty, koska meillä on oikea halu auttaa ja saada parempia LGBT-tapahtumia Suomeen.

   Mä en voi uskoa että mun pitää sanoa tää jokaselle erikseen, mutta kerrataan: kukaan ei ole missään väittänyt, että KAIKKI Suomen tai maailman LGBT-ihmiset olis köyhiä. Mä puhun, edelleenkin, *rakenteellisesta köyhyydestä* joka on ihan oikea, tutkittu asia. Se, että mun taloudellinen tilanne ei ole yhtä heikko kun monen muun, ei poista sitä että tää ilmiö on todellinen. Myöskään mun keikkareissut ei oo millään tavalla relevantti asia tässä keskustelussa (niistä reissuista sitä paitsi yks oli mulle ilmanen, fyi).

   Viimeiseen kysymykseen: jos seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille tehdään tapahtuma niin, että heitä käytetään nimellisesti trendikkäänä teemana, johon ei perehdytä kunnolla ja samalla ison nimen varjolla tehdään epäsensitiivisten toimintamallien kautta hallaa itse LGBT-ihmisille, on tosiaan parempi, ettei sellasia tapahtumia järjestetä. Onneks Querellen kohdalla näin ei ehkä käy, vaan on mahdollista, että he tekevät parannuksia toimintamalleihinsa ennen elokuuta.

   Tykkää

 7. ”Tässä kritiikkiä on annettu nimenomaan yhteisön sisältä tapahtumalle, jonka pitäis olla tämän yhteisön asia ja tälle yhteisölle rakennettu.”

  Minä olen ymmärtänyt, että ko. tapahtuma on rakennettu kaikille keskustelusta, taiteesta ja viihteestä kiinnostuneille ihmisille. Ei millekään yhteisölle pelkästään.

  Suomalainen tasa-arvo ei todellakaan ole valmis, jos tällaista tapahtumaa hommaava saa tällaisen kuran niskaan. -Tosin alunperin se lähti liikkeelle amatöörimäisestä tiedottajavalinnasta mutta anteeksipyyntökin on esitetty.

  Rakentava kritiikki on aina tarpeen. Ehkä siinä mikä on rakentavaa ja mikä lannistavaa on meillä mielipide-ero. Minä kokisin Sorsan antaman palautteen latistavaksi, varsinkin jos en ole ennen lgbti-tapahtumia järjestänyt. Tarkoitus on lienee kuitenkin tehdä festivaali, joka eroaa aikaisemmin täällä järjestetyistä ja avaa mahdollisuuksia elämyksille ja oivalluksille. Sanoissa sekoaminen on inhimillistä.

  Olen itse järjestänyt monia tapahtumia ja ymmärrän järjestäjän kauhua. Toivottavasti tarkoitus ei ole painostaa järjestäjiä johonkin sellaiseen, mitä he eivät ole halunneet/suunnitelleet tehdä. Kyse taitaa kuitenkin olla lgbti-tapahtumasta, ei poliittisesta IFlagbti-tapahtumasta.

  Tapahtumajärjestäjä varmasti tasapainoilee oman vision ja ”valittajien” vision kanssa. Toivon, ettei tapahtumaa pyritä mustamaalaamaan IFlgbti-yhteisön toimesta.

  Tykkää

  1. Tapahtuman verkkosivuilla sanotaan nimenomaan, että tämä on LGBT-väen festivaali:
   ”Querelle on queer-festivaali, joka järjestetään elokuun lopulla Train Factoryssa eli Vallilan makasiineilla. Querelle on riehakas, ylpeä, älyllinen, oikeudenmukainen ja karnevalistinen LHBTIQ+-väen festivaali, jonka ohjelma muodostuu musiikista, kirjallisuudesta, drag-artisteista, keskusteluista, stand upista, tanssista, euroviisuista, installaatioista.”

   Tasa-arvon toteutuminen vaatii epätasa-arvoon puuttumista. Tässä on kyse siitä. Se, että epätasa-arvolla on muitakin muotoja kun ”naisia syrjitään työelämässä” ja ”homoja haukutaan armeijassa” on mun saamien kommenttien perusteella aika monille ihmisille hankalasti hahmotettava konsepti. Sen takia avasin tässä tekstissä niin tarkasti näitä puutteita, joista Querelleä on kritisoitu. En mitenkään pidä lannistavana sitä, että tapahtumalle on eilen *tuntikausia* sanotettu näitä asioita ja annettu *konkreettisia* parannusehdotuksia.

   Sanoissa sekoaminen on inhimillistä. Siksi sanoinkin, että on ero inhimillisillä virheillä ja sortavilla toimintamalleilla. Esimerkiks transihmisistä parissakin kohdassa käytetty epäsensitiivinen kieli on aitoa kipua ja turvattomuutta tapahtuman ympärille aiheuttava asia, jota ei voi ohittaa olankohautuksella. Tässä puhutaan todella ison kokoluokan tapahtumasta (näiden kävijätavote on 12 00 henkilöä ja budjetti satoja tuhansia euroja), sillon vastuu on myös suuri ja esim. verkkosivujen viestinnän pitää olla kunnossa. Jotkut jutut tässä keskustelussa on vakavampia kun toiset, mutta yhtä kaikki tän kokoluokan tapahtumaa ei voida järjestää näin hepposilla tiedoilla ja näin epämääräsin toimintamallein.

   ”Kyse taitaa kuitenkin olla lgbti-tapahtumasta, ei poliittisesta IFlagbti-tapahtumasta.”
   Niin, Querelle tosiaan on LGBT-tapahtuma. Seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan ihmisen pelkkä olemassaolo on poliittista, kulttuuritapahtumien sanavalinnat, ohjelma ja viestintä on poliittista, tämä koko keskustelu on poliittista, ei tämä ole niin vaikea konsepti. En tiedä, mikä sun ongelma intersektionaalisen feminismin kanssa on (vaikuttaa siltä, että sulla sellainen on), mutta toivottavasti ymmärrät olla sekoittamatta sitä tähän itse asiaan: rakenteellisella sorrolla on useita muotoja ja mekanismeja, ja niiden huomioiminen mm. laadukkaassa tapahtumasuunnittelussa on välttämätöntä.

   Tykkää

 8. Pahoittelut whataboutismista, mutta näin pienituloisena transihmisenä en osaa nähdä oikein tällaisen mekkalan arvoisena sitä, että kaikilla ei ole varaa mennä ihan kaikkiin mahdollisesti kivoihin kulttuuritapahtumiin. Rahasta puheen ollen tulee mieleen ennemmin vaikka se, että kun 2015 kolmen kuukauden pakolliset lääkkeet maksoivat itselleni 3 euroa, vuoden 2016 eka satsi kustansi monta kymppiä. Se oli melkoinen prosenttikorotus. Puhumattakaan monista muista elämään vaikuttavista lainsäädännöllisistä ja rakenteellisista ongelmista.

  Myös se sieppaa, että tässähän toisella suupielellä annetaan ymmärtää, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien pitäisi tyytyä pienempään liksaan – nyt ilmoitetut esiintyjät näyttävät kuuluvan pitkälti näihin lokeroihin. Jos tapahtumalla on paineita alentaa lippujen hintoja niin tiedät varmaan, keiden liksoista ensiksi koetetaan joustaa – joo, esiintyjien. Kun saahan sitä näkyvyyttä!

  Saavathan ihmiset toki heittää pro bono -keikkaa ja koko tapahtuman voi luoda vapaaehtoisuuden ympärille. Itse kulttuurialalla toimivana kuitenkin kylmää tällainen mentaliteetti, että YLEISÖN pitäisi päästä mahdollisimman halvalla, koska ”kuuluu kohderyhmään”. Tulkoon Chelsea Manning talkoisiin?

  Tykkää

  1. Siis… Mä kirjotin tähän niin pitkän vastauksen ja mun netti pätkäs ja se hävis ja?? Mä oon niin väsynyt ja kauhea hedari??? Eli forgive me jos tää ei ole kovin koherenttia enää, mutta yritän parhaani.

   Kukaanhan ei ole missään vaatinut, että kaikkien pitäisi aina ja kaikkialla päästä jokaiseen haluamaansa tapahtumaan. Tai no se ois toki hienoa jossain toisessa maailmassa, mutta aika epärealistista tässä. Se mitä sen sijaan on toivottu, on jonkinlainen välimuoto: osallistumismahdollisuuksien parantamista, jotta tapahtuma olis laajemmin kohdeyleisönsä saavutettavissa. On kai tapahtuman edun mukaista, että sinne tulis niitä ihmisiä, joita sinne halutaan ja vieläpä mahdollisimman sankoin joukoin.

   En tiedä, mistä tää ajatus esiintyjäpalkkioiden kärsimisestä on lähtenyt, mutta sellaista ei ole ehdottanut tietääkseni kukaan. On jokseenkin turhauttavaa yrittää käydä keskustelua inklusiivisuudesta, kun siihen vastataan jollain todella ääripään kärjistyksellä tyyliin ”pitääkö kaiken olla ilmasta entäs mistäs ajattelit palkat maksaa”.

   Mä oon tänkin tekstin kommenteissa jakanut omia ja muissa keskusteluissa heränneitä ajatuksia, esimerkkejä ja ehdotuksia siitä, millaselta pohjalta näitä konkreettisia muutoksia voitais tehdä. En jaksa toistella kaikkea, joten jos tää aihe on sulle vielä epäselvä, voit lukea niitä. Tässä ei onneks oo satoja kommentteja, joten en koe tätä kohtuuttomaksi. Toistan kuitenkin tämän, ehkä kahdeksatta kertaa tänään: tapahtuman saavuttavuuden lisääminen ei ole sama asia kuin ilmainen tapahtuma. Keinoja on lukuisia, välimuotoja on ilmaisuuden ja sikakalliin välissä ihan tolkuton määrä, kyse on tahtotilasta ja arvovalinnoista.

   Tykkää

   1. ”En tiedä, mistä tää ajatus esiintyjäpalkkioiden kärsimisestä on lähtenyt, mutta sellaista ei ole ehdottanut tietääkseni kukaan.”

    Omalla kohdalla siitä havainnosta, että niistä yleensä pyritään karsimaan. Tästä tapahtumastahan en tiedä.

    Sen sijaan omakohtainen kokemus on, että aina, kun meikää on pyydetty keikalle prideille tms. sateenkaaritapahtumaan, oletus on, että siitä ei makseta. Monta kertaa olen hyvillä mielin mennyt, enkä muistaakseni ole koskaan sen vuoksi jättänyt menemättä, että palkkaa ei ole tiedossa. Tällaisesta (plus esimerkiksi julkisista tuista) se kehuttu helppo taloudellinen saavutettavuus pitkälti syntyy.

    Sen sijaan, kun on pyydetty samantyyppisille tai sisällöltään aivan samanlaisillekin keikoille ei-sateenkaari-happeninkeihin, niin pääsääntöisesti on tarjouduttu maksamaan asiallinen korvaus. Myös silloin, kun kyse on ei-kaupallisesta tapahtumasta, johon yleisöllä on maksuton pääsy.

    Talkoohenki on hyvä juttu, mutta musta hyvän tahdon perääminen lippujen hinnoissa juuri sateenkaaritapahtumien järjestäjiltä ei mitenkään auta purkamaan sateenkaarityyppien taloudellista epätasa-arvoa, vaan pikemminkin osaltaan pitää sitä yllä. Mehän näihin tapahtumiin sisältöä yleensä tehdään, ja on naiivia ajatella, ettei lippuhintojen alentaminen heijastuisi esiintyjävalintoihin ja palkkioihin.

    Tykkää

   2. Tosi kurja kuulla, että sulle ei oo aina tarjottu asianmukasta korvausta. Kiitos myös, että oot täällä jaksanut kertoa sun omia ajatuksia ja kokemuksia. Tästä aiheesta onneks käydään koko ajan enemmän keskustelua, ja toivon ja uskon kulttuurin pikkuhiljaa muuttuvan. Kaikesta työstä kuuluu saada asianmukanen korvaus ja sen puolesta sullakin on oikeus taistella tapahtumasta riippumatta.

    On tosi tärkeetä nostaa esille myös sitä, kuinka nimenomaan kokemusasiantuntijuutta ja taidetta pidetään herkemmin sellasena, jota ei tarvii korvata, koska ”sitähän sä teet/elät muutenkin” tai muuta roskaa. Myös tunnetyö on sellanen, jonka korvattavuudesta pitäis keskustella vieläkin enemmän.

    Näistä huolimatta ei ole totta, että tapahtuman saavutettavuuden mahdollistaminen olisi ainoastaan, välttämättä tai automaattisesti esiintyjien palkkioista riippuvainen asia. Sen takia halusin täälläkin kommenteissa erikseen sanoa, että tällasta lähestymistapaa ei ole ehdotettu, eihän se ole edes feministinen tapa hoitaa asioita.

    Tykkää

 9. Kerrotko vielä laskukaavan, jolla olet päätynyt tulokseen, jossa lippujen hintoja voitaisiin alentaa osittain tai kokonaan: pakollisina menoina esiintymispalkkiot (queer-esiintyjät, joille mielellään maksaisi työstään reilun korvauksen), matkakulut (reilua sekin korvata), tapahtuman infra ja pakolliset menot (tilavuokrat, vessat, sähköt jne), järjestyksenvalvonta noin alkajaisiksi. Esiintyjäkaarti nimekästä ja ulkomaista, jotta kiinnostus olisi suurta = suuret kulut. Tämän päälle mahdollisesti järjestäjien omasta ajasta korvaus (joukko lgbti-ihmisiä ja cis-heteromies, joka ei ilmeisesti ansaitse turvallisen tilan mukaista, ennakko-oletuksista vapaata kohtelua, mutta jos nyt edes ”oman porukan” tyypeille maksaisi jotain?)

  Rahoituksen hankkiminen tapahtumille on vaikeaa, ja useimmissa queer-tapahtumissa yritysyhteistyöhön suhtaudutaan vähintäänkin epäilyksellä. Sinulle tarjottiin myös heti vaihtoehtona talkootyöllä lipun maksamista. Ilmeisesti kuitenkin ainoa mielestäsi hyväksyttävä vaihtoehto olisi vastikkeeton tai itse määritelty lipun hinta.

  Mainitsit yllä, ettet ole rahoituksen asiantuntija. Yksinkertainen laskukaava kuitenkin riittää: jos lipputulot eivät kata kuluja, niin mistä rahat kuluihin tulevat?

  Tykkää

  1. Moikka. Koska mä en ole rahoituksen asiantuntija *eikä mulla ole pääsyä kyseisen tapahtuman talousasioihin*, en tietenkään voi kertoa sulle yksityiskohtaisesti, miten ne rahat voitais konkreettisesti käyttää paremmin. Millä sä luulit että mä nää parannusehdotukset tai laskelmat teen? Ja jos minä (tai joku muu) sitä paitsi olis tehnyt tästä jotkut suuret laskelmat, luuletko etten ois tarjonnut niitä avuksi Querellen väelle?
   Tässähän ei ole kyse siitä, MISTÄ nämä rahankäytön tiivistykset voitaisiin tehdä (se on järjestävän työryhmän tehtävä!), vaan siitä että tätä ei ole VALITTU tehdä, tapahtumaa ei ylipäätään ole järjestetty niin että tää asia ois huomioitu, se on ARVOVALINTA ja siksi sitä kritisoidaan. Selitän pidemmin alla, mutta tämä olennainen on tässä nyt jo sanottu.

   – – –
   Tämän verran rahotuksesta tiedetään:
   – Festivaali on itse sanonut julkisesti, että kyseessä on noin 400 000 – 500 000 € satsaus ja kävijätavoitteena on 12 000 henkilöä kahden päivän aikana.
   – On myös tiedossa, että takana on 12-henkinen työryhmä (sitä ei ole kerrottu, ovatko kaikki täysipäiväisesti palkkalistoilla vai miten, eli henkilöstön palkkakuluja ei tiedetä).
   – Lisäksi Twitterissä Querelle kertoi näin: ”Festivaalia järjestää Peaches on Beaches -niminen yritys. Lipputulot käytetään festivaalin kulujen kattamiseen. Mahdollisista voitoista on ehkä vielä aiheetonta puhua. Riskistä ehkä paremminkin. Kyseessä on satojen tuhansien eurojen satsaus.”

   Tässä täytyy nyt huomioida semmonen asia, että nää on työryhmässä tehneet tapahtumaa suunnitellessa tiettyjä arvovalintoja, jotka ohjaa toimintaa. Näitä on esim.
   – Jo ensimmäisenä vuonna lähdetään järjestämään näin valtavan kokoista tapahtumaa, vaikka riskit on huomattavan suuret. Tilausta tapahtumalle toki on, mutta ei mitään takeita siitä, että onnistuminen tuossa kokoluokassa olisi jo ensimmäisenä vuonna mahdollista. Lisäksi siellä ei ilmeisesti ole esim. (kriisi)viestintäsuunnitelmaa tai sensitiivistä osaamista tekstien tuottamisen apuna, joten ulospäin näkyviä selkeitä ammattimaisuuden puutteita, joita tämän kokoluokan tapahtumassa ei missään nimessä pitäisi eikä saisi olla. Tämän kokoinen tapahtuma on myös valta-asemansa takia suuressa vastuussa esim. omista sanavalinnoistaan, joten niitä kritisoidaan laajemmin kun esim. pienen talkoofestarin juttuja.
   – LGBT-väen todistetusti heikompi taloudellinen asema on ilmeisesti jätetty huomiotta. Tapahtumalla ei ole alennuslippuja esim. työttömille, vammaisille tai sairaille. Sen sijaan alennuslippuja on setalaisille (jossa on oma problematiikkansa, jonka myös pitäisi olla työryhmän tiedossa) ja käsittääkseni tämän keskustelun myötä lisätyt early bird -liput. Näitä alennuslippuja sinänsä ei ole kukaan kritisoinut, nehän ovat yksi osa saavutettavuuden laajentamista.

   Tästä taas voidaan johtaa seuraavat asiat:
   – Jos tapahtuma tahtoo aidosti olla *itse määrittelemänsä kohderyhmän* tavoitettavissa laajalla skaalalla (eli siis sinne pääsee realistisesti muutkin kun varakkaat työssä käyvät LGBT-ihmiset), sen täytyy järjestää tapahtuma niin, että tämä on realistisesti mahdollista. Tämä tarkottaa sitä, että on *tapahtuman vastuulla* järjestää rahoitus ja tapahtuman koko niin, että festivaalilla on sekä mahdollisimman laadukas ohjelma että kattavasti mietityt osallistumismahdollisuudet.
   – Saavutettavuuden huomiotta jättäminen on siis suora vihjaus siihen, että tätä asiaa ei koeta työryhmässä tärkeäksi asiaksi, tai ainakaan niin tärkeäksi, että sen eteen kannattaa tehdää näkyvää, monipuolista työtä. Jos tapahtuma haluaa olla vain varakkaampien saavutettavissa, se voi brändätä itsensä sellaseksi. On sen sijaan valheellista puhua koko LGBT-kansan tapahtumasta, jos tapahtuma ei aidosti sitä tavoittele. Lisäksi se kertoo epäammattimaisuudesta, sillä kyllä LGBT-tapahtuman työryhmän pitää olla perehtynyt tavoittelemansa kohderyhmän asioihin.
   – Meillä kohderyhmään kuuluvilla on validi paikka kritisoida hintatasoa, koska markkinointi ja nykyinen asetelma antaa olettaa ja ymmärtää, että tapahtuma on suunnattu nimenomaan meille. Meillä sen sijaan ei ole, eikä pidä olla, valmiutta tarjota järjestäjille yksityiskohtaisia ja valmiiksi rakennettuja ratkaisuja. Se on yksinomaan heidän työnsä, sen takia he ovat tapahtumaa järjestämässä.
   – Lopputuloksena on tämä eli tl;dr: minulla eikä kellään muullakaan ole tietoa tapahtuman resursseista, niiden käytöstä eikä niiden optimoinnista. On kuitenkin tapahtuman vastuulla, miten se resurssinsa käyttää. Jos siis järjestelykustannukset esiintymis- ja henkilöstöpalkkioineen ovat liian korkeat niin, että liput ovat suurelta osin heidän oman kohderyhmän tavoittamattomissa, on tapahtumatuotanto paitsi epäammattimaista, myös aivan saatanan lyhytnäköistä. Tämän kritiikin kohtaaminen vaatimalla yksityiskohtasia rahotussuunnitelmia on, sanalla sanoen, myös aivan saatanan lyhytnäköistä ja aika ehm epäloogista.

   P.S. ”Sinulle tarjottiin myös heti vaihtoehtona talkootyöllä lipun maksamista. Ilmeisesti kuitenkin ainoa mielestäsi hyväksyttävä vaihtoehto olisi vastikkeeton tai itse määritelty lipun hinta.”
   Älä jaksa. Mä olen ollut julkisesti halukas maksamaan oman 2pv lippuni, mutta mun osallistumisen esteenä on koko ajan, ilmaisenakin, periaatekysymykset ja tapahtuman epäammattimainen toiminta. Olen sanonut useaan kertaan, että jos tilanne *olennaisesti* muuttuu, olen siinä mukana. Sen sijaan en koskaan, missään, ole sanonut enkä tietääkseni edes implikoinut, että AINOA HYVÄKSYTTÄVÄ VAIHTOEHTO olis ilmainen tapahtuma tai pilkkahintaiset/vapaahintaiset liput.

   Tykkää

 10. Hei. Oletko harkinnut, että ”twitterissä käymäsi keskustelu” ei ehkä anna sinulle kovinkaan kattavaa käsitystä laajemmasta LBQT-yhteisöstä, kun sinulla on tapana blokata jokainen, joka kritisoi mielipiteitäsi?

  Tykkää

  1. Hei. Oletko harkinnut, että Twitterissä (julkisin, asianmukaisin ja johdonmukaisin perustein) blokkaamani tilit eivät sisällä oleellista tietoa, jota en olisi jo tuhatta kertaa elämäni aikana jostakin lukenut? En koskaan blokkaa ketään mielipide-erojen vaan esimerkiksi vihan, ahdistelun tai kiusaamisen takia. Mun blokkausperusteet on kerrottu moneen kertaan, luulis sunkin ne tietävän kun oot näköjään perillä mun twiittailutoiminnasta muutenkin. On aika helvetin lyhytnäköistä kuvitella, että mulla ei olis tietoa siitä, millasta keskustelua maailmassa käydään. Jos blokkaan esim. rasistista ja seksististä sisältöä tuuttaavan tilin, luuletko, etten tiedä maailmassa puhuttavan sellasia asioita? Tää sun esittämän kritiikin logiikka ei toimi lainkaan. Ja kuten oon täälläkin jo sanonut: seuraan yhteisöä muuallakin kun Twitterissä, luonnollisesti.

   Tykkää

   1. Seuraat siis lähinnä yleisöä, joka on kanssasi samaa mieltä kaikesta… muut varmasti blokkaat ”epäoleellisena”, koska ne eivät jaa samoja mielipiteitä kanssasi. Johdonmukaisuutta ja asiallisuutta teikäläisten ajatusmaailmasta ei löydy hakemallakaan, koska viholliskuvaa on pidettävä yllä vaikka väkisin,

    Tykkää

   2. Jätitkö vahingossa lukematta sen kohdan, jossa kerroin mun blokkausperusteiden olevan julkisia ja johdonmukaisia? Ei se mitään, kerroin sen sulle nyt.

    Ja tähän päättyy keskustelu blokkaamisen oikeutuksesta ja oletetuista some-kuplista ja niiden demonisoinnista, niistä voi nillittää muualla.

    Tykkää

   3. Kerro itsellesi mitä haluat, mutta onhan se houkuttelevan kätevä puolustusmekanismi nimetä mikä tahansa omastaan poikkeava mielipide -ismiksi ja siten ”vihaksi”. Mielipiteen ei tarvitse kuulua kapeakatseiseen maailmankuvaasi ollakseen mielipide.

    Tykkää

   4. No siis, mielipide on mielipide. Jätät nyt sopivasti huomioimatta sen, että kaikki mitä ihmiset suustaan päästää, ei ole mielipiteitä.

    Eiköhän tämä riitä tästä aiheesta, mukavaa kevättä.

    Tykkää

 11. Mene töihin pummi. Ei se, että olet LGTB ja kiihkomielinen SJW, tarkoita, ettet voisi ottaa vastaan tarjottua työtä jos työpaikassa on sinulle vääränsukupuolisia ihmisiä.

  Ja jos työ ei kiinnosta mutta Querelle kiinnostaa, saat kulutustasi priorisoimalla säästettyä tuon summan parissa kuukaudessa. Suomessa heikko taloudellinen tilanne tarkoittaa lähinnä sitä, että pitää tarkasti miettiä, mikä onkaan itselle tärkeää.

  Tykkää

  1. 1. Ei töihin vaan ”mennä”.
   2. Mun perusteet työpaikan vastaanottamiseen ei ole koskaan liittyneet kenenkään sukupuoleen. Toi on jotenkin niin naurettava ajatus tai servauksen yritys että en edes tiedä miten lähtisin purkamaan sitä, siispä en lähde.
   3. Työ kiinnostaa.
   4. Querelle ei juurikaan kiinnosta.
   5. Mulla on rahaa ostaa lippu eikä mun tarvitse edes säästää. Mutta kun tämä on minun kohdallani periaate-, ei rahakysymys. Ymmärtäisit sen, jos olisit kiinnostunut kommentoimaan asiaa etkä minua henkilönä. Tässä ei missään vaiheessa ole ollut kyse minusta, minun taloudestani, minun menemisestäni.
   6. Suomessa esiintyy rakenteellista köyhyyttä, jolloin säästäminen ei auta.

   Tykkää

 12. Pyytäisin että et puhu omista mielipiteistäsi ja kokemuksistasi lgbti-yhteisön mielipiteinä, koska et pysty puhumaan meidän kaikkien äänellä.
  Voit kenties puhua IFlgbti-yhtrisöstä (jos he sen sallivat sinulle)
  Avoimesti lesbona en halua missään nimessä että leimaat minut omiin poliittisiin mielipiteisiin seksuaalisuuteni perusteella.

  Sinua ei ole yhteisö mitenkään valinnut puhumaan ja nämä muutamat kommentitkin jo kertovat, ettei lgbti-yhteisö ole mitenkään poliittisesti samasta puusta veistetty.
  Oma kokemuksesi ja mielipiteesi on tietysti arvokasta kuulla ja sen esille tuominen on aina toivottavaa. Koko yhteisön puolesta älä kuitenkaan puhu, pyydän. Minä olen kanssasi hyvin eri linjoilla etkä varmaankaan pitäisi siitä, että sanon omani ja joidenkin tuttujeni mielipiteiden edustavan lgbti-vähemmistöä. Meinaan se pitäisi paikkansa aivan yhtä vähän kuin sinunkin väitteesi.

  Varmasti ymmärrät tämän ongelman.

  Tykkää

  1. Poliittisesti eri puusta ei koko yhteisöä ole veistetty. Se ei kuitenkaan poista tarvetta intersektionaaliselle analyysille vallasta, resursseista, mahdollisuuksista ja niin edelleen. Sen takia tämä teksti on kirjoitettu, koska näitä risteäviä ja kasautuvia eriarvoisuuden muotoja ei LGBT-keskusteluissa huomioida riittävästi. Näiden esiin tuominen ei ole sinulta pois, vaan nimenomaan lisää tasa-arvoa myös LGBT-ihmisten kesken. Toivottavasti ymmärrät tämän.

   Tykkää

 13. ” ai sanoit julkisesti ettet pidä meidän hommista? .. no tuu tekemään pikkupähkinäpalkasta mulle, omistajalle, isot rahat! hei tarvin vaan käyttää väliaikasesti sun hymyilevää naamaas, että saan paremman pr kuvan, just kuin prostituutiossa, nyt heti! ”

  söpön täysin kuuro vastaus jaakolta ja koko organisaatiolta.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s